COBIAX | Humboldtforum
2014

Humboldtforum

Zwaar besproken. Technisch briljant.

Land projectDuitsland

Locatie projectBerlijn

Bouwheer Stiftung Berliner Schloss

Architect Franco Stella

Structureel ingenieurWetzel & von Seht / Krone Hamann Reinke / Pichler Ingenieure

BouwbedrijfHochtief

Het Humboldt-forum in het Berlijnse stadspaleis is sinds de beginfase van de ideeën in het begin van de eeuw het middelpunt van het publieke en vooral interne debat in de cultuurwetenschappen. Het Forum en het Museumeiland zijn bedoeld om kunst, cultuur en wetenschap te verbinden met collecties, bibliotheken en evenementenruimtes. Het Museumeiland illustreert de Europese cultuur en het Humboldt Forum geeft ruimte aan niet-Europese culturen.

De tijd zal leren of deze evenwichtsoefening tussen een hedendaags begrip van cultuur en het historische academische perspectief van de gebroeders Alexander en Wilhelm von Humboldt als naamgevers zal slagen.

In het kader van de reconstructie van het stadspaleis wordt het Forum echter niet alleen beïnvloed door een koloniale controverse, maar ook door overwegingen van architectuurgeschiedenis en stedenbouwkundige planning (Nieuwbouw of reconstructie? Historische kitsch of zelfverzekerde toewijding aan tradities?).

Afgezien van deze geschillen is het onbetwistbaar een constructief en technisch meesterwerk, en Cobiax heeft een doorslaggevende rol gespeeld in de realisatie ervan.

Wetenschap als theater

Publiekstrekker: de grote entreehal

Kamers voor een museum moeten vooral aan één voorwaarde voldoen: Ze moeten veranderlijk zijn. Afhankelijk van de intentie van de tentoonstellingsorganisatoren zijn er verschillende kamerindelingen en -grenzen nodig. Balken of dragende zuilen en kolommen beperken de ontwerpvrijheid en kunnen grotendeels worden vermeden dankzij Cobiax holtevormervloeren in het Humboldt Forum.

Het resultaat is een brede, open ruimte die speelruimte biedt voor wisselende tentoonstellingsconcepten en het tentoonstellen van collecties. De ruimte wordt bepaald door de intentie van de presentatie, niet de tentoonstelling door de beschikbare ruimte-indeling.

Variabiliteit

Onbeperkte planningsvrijheid

De grote inkomhal van het Forum is ontworpen voor evenementen met een breed scala aan onderwerpen en spreekt vooral een breed publiek aan. Het volgt dus een idee van Gottfried Wilhelm Leibniz, dat ook in de geschiedenis van de wetenschap opmerkelijk is: het “Science Theatre”, de enscenering van wetenschappelijke bevindingen in een dramaturgisch speciaal voorbereide, didactisch geoptimaliseerde vorm.

De grootte van de hal met een nog beheersbare plafonddikte is opnieuw een verdienste van de Cobiax holtevormer technologie.


Beelden 1 en 2: © Franco Stella, Beeld 3: © Cobiax

Toegepaste productlijn

Cobiax EL

Robuuste holtevormers voor grote besparingen in lasten en materiaal. De Cobiax EL productlijn was de eerste gestandaardiseerde en gecertificeerde Cobiax productlijn. De traditionele productlijn. Enkel in Duitsland of op aanvraag verkrijgbaar. Nieuw product CLS beschikbaar.

Lees meer.

Cobiax SL

De modulaire productlijn voor internationaal gebruik dankzij de technologie van de halve schalen. Deze productlijn laat efficiënt transport en een eenvoudige montage toe.

Lees meer.

Meer projecten

2024

MTW aan de Universiteit van Ulm

Ulm

In een nieuw onderzoeksgebouw van 73 miljoen euro en met 5000 m2 vloeroppervlakte zullen onderzoekers uit de geneeskunde en de natuurwetenschappen vanaf 2024 hun expertise kunnen bundelen.

Lees meer.
2024

Basisschool Senftenauerstraße

München

Een moderne basisschool voor leerlingen van zes klassen wordt gebouwd met duurzame Cobiax holtevormer technologie.

Lees meer.
2024

Opvallend gebouw in het centrum van Athene

Athene

Woongebouw van acht verdiepingen met een breed scala aan winkels op de begane grond.

Lees meer.
2024

Hertipark

Brunnen

Op het voormalige industrieterrein wordt een service- en logistiek gebouw gebouwd als een moderne bovenbouw met een breed scala aan gebruiksmogelijkheden.

Lees meer.
2023

Audimax Universiteit van Heidelberg

Heidelberg

In het midden van de campus, open aan alle kanten en duurzaam gebouwd met Cobiax.

Lees meer.
2023

Administratiegebouw voor de Duitse Bundestag

Berlijn

In Berlijn wordt een administratiegebouw voor de Bondsdag gebouwd. Veel glas vergt weinig gewicht. Cobiax was de logische keuze.

Lees meer.
2023

ProSiebenSat.1 New Campus

Unterföhring

Duurzaamheid op zijn best: LEED-certificering in goud

Lees meer.
2023

Nieuw hoofdkantoor Raiffeisenbank

Savosa

State-of-the-art duurzaamheidscriteria door Minergie-Eco certificering.

Lees meer.
2023

Tbilisi Medisch Centrum

Tbilisi

Het multifunctionele centrum is een groot complex project en omvat, naast het ziekenhuisgebouw, een expositiehal, een bibliotheek en een café.

Lees meer.
2023

Appartementsgebouwen met ondergrondse parkeergarage

Esslingen

Nog een perfecte match tussen architectuur en Cobiax: de karakteristieke, brede uitkragende balkons konden alleen efficiënt worden gerealiseerd dankzij de gewichtsreductie van de Cobiax holtevormers.

Lees meer.
2023

Tentoonstellingsruimte 5

Frankfurt am Main

Conferentiediensten opmerkelijk verbeterd – in een metalen jurk

Lees meer.
2023

Hafenpark Quartier Zuid

Frankfurt am Main

Direct aan de rivier de Main, naast het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank, wordt het “Hafenpark Quartier” ontwikkeld in het Eastend district van Frankfurt. Cobiax wordt ingeschakeld voor de bouw van de torens, die enkele honderden appartementen zullen bevatten.

Lees meer.

Nieuws

Alle nieuwigheden uit de bouwwereld
Bredere visies als verplichting
Cobiax is meer dan een merk. Het motto „Bredere visies“ gaat verder dan de mogelijkheden die moderne vloertechnologieën bieden. Het is een principe van meer speelruimte voor mensen in de gebouwen waarin ze leven en werken.
Lees meer

Nieuwsbrief

Nooit meer iets missen? Hier kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Cobiax nieuwsbrief.

Deel van iets groter worden?

Jobs en carrièremogelijkheden bij de innovatiekampioen.

Vacatures