COBIAX | Met holtevormers bereik je meer
Technologie

Met holtevormers bereik je meer

Massieve vloeren hebben één groot nadeel: ze hebben een groot eigengewicht. Dit extra gewicht belast niet enkel de vloer, maar ook de fundering en de gebouwstructuur.

De X-Zone: het Cobiax-geheim van maximaal draagvermogen met het laagste gewicht 

Wat het geheime recept bij Coca-Cola is, is de X-zone bij Cobiax: het dragende gebied tussen de afzonderlijke Cobiax-holtevormers. Deze ruimte is cruciaal voor het draagvermogen van de vloer. 

Aan het einde van de 20e eeuw waren de eerste gewichtsbesparende vloeren gemaakt uit holtevormers van lange buizen of kubische elementen. Het zwakke punt van deze constructies is nog steeds de zeer smalle ribben, die meestal extra wapening vereisen.

Boven: Duidelijke X-zone op een Cobiax CLS structurele holtevormer. Onder: Na extractie van een structurele holtevormer uit een CLS-test.

Links: Duidelijke X-zone op een Cobiax CLS structurele holtevormer. Rechts: Na extractie van een structurele holtevormer uit een CLS-test.

Rond de millenniumwisseling werkten bedrijven aan het optimaliseren van de betonconstructie die de holtevormers omringt. De technologie met holtevormers zou indien mogelijk zonder extra wapening moeten voldoen; Cobiax-onderzoek was ook gericht op het creëren van de ideale X-zone. De oplossing was om weg te gaan van rechthoekige holle lichamen en bolle of ellipsoïde holtevormers te ontwikkelen die een betonnen structuur vormden, waarvan de ribben aan de boven- en onderkant verbreden en waardoor er geen extra wapening nodig is.

Dwarsdoorsnede: De ribben- of cassettevloer heeft extra dwarskrachtwapening nodig (rood). De Cobiax plaat met X-zone (blauw) niet.

Dwarsdoorsnede: De ribben- of cassettevloer heeft extra dwarskrachtwapening nodig (rood). De Cobiax plaat met X-zone (blauw) niet.

In het bovenaanzicht wordt het nog duidelijker hoeveel meer kleine zones en dus complexer een vlakke vloer met holtevormers zonder de Cobiax X-Zone is.

In het bovenaanzicht wordt het nog duidelijker hoeveel meer kleine zones en dus complexer een vlakke vloer met holtevormers zonder de Cobiax X-Zone is.

In de afgelopen decennia heeft Cobiax de vorm van de holtevormers voortdurend geoptimaliseerd om zo dicht mogelijk bij de ideale stabilititeitstechnische vorm van het beton tussen de modules/holtevormers te komen.

Het is deze constructie met betonnen X-vorm die de unieke stabiliteit en daarmee de veiligheid van de Cobiax holle vloeren definieert. Geen enkele andere holtevormer zonder extra wapening bereikt zo’n geoptimaliseerde X-Zone als de Cobiax-systemen. 

Alle andere optimalisaties van de productlijnen zoals het tweedelige ontwerp of de bevestigingselementen voor montage zijn toevoegingen die de stabiliteit of gewichtsvermindering niet negatief beïnvloeden, maar die vooral economische en gemakkelijk te monteren voordelen bieden. 

Dit maakt Cobiax holtevormersystemen de enige producten op de markt die een optimaal draagvermogen combineren met maximale grondstoffenbesparing en een bijzonder budgetvriendelijke montage.

Het startpunt van de Cobiax technologie: minder gewicht en vloerdikte voor bepaalde constructies, of grotere overspanningen met hetzelfde gewicht.

Ondanks dat het principe van materialreductie in statisch onbepaalde constructies al zeer lang bekend is en veelvoudig toegepast wordt (bv. Draagstructuur uit staal of welfsels), worden gewapende betonvloeren nog steeds overwegend massief uitgevoerd. In gebouwen wordt het merendeel van het beton nog steeds gebruikt voor de vloeren.

Het is net beton dat, door zijn hoge verbruik van grondstoffen, geoptimaliseerd kan worden door het zinvol en intelligent toepassen van holtevormers. De Cobiax technologie staat zelfs toe om in twee richtingen de krachten af te dragen.

Het resultaat van die overwegingen betekende de geboorte van de Cobiax-technologie in 2004.

Als prefab of ter plaatse gestort.

Traditioneel werden de Cobiax holtevormers verwerkt op de bouwplaats (on-site), en dat volgens de bouwvereisten. Maar ze kunnen ook gebruikt worden in industrieel vervaardigde prefab-elementen, of in combinatie met geprefabiceerd beton.

De holtes in de betonnen vloer, die later wordt afgestort, worden gecreëerd door structurele holtevormers, vervaardigd uit kunststof. Als het beton uiteindelijk gestort wordt, garanderen de holtevormers de holtes in de vloer.

Maximaal behoud van grondstoffen

Zo ontstaat een hoog belastbare vloerconstructie, die niet enkel materiaal bespaart (beton), maar ook grotere overspanningen toelaat bij hetzelfde totaalgewicht.
Een snelle berekening toont aan hoe efficiënt het bouwen met Cobiax is. Eén opligger met Cobiax voorgemonteerde Cobiax holtevormers vervangt zeven betonmixers. Eén opligger met niet-gemonteerde Cobiax holtevormers vervangt zelfs 25 betonmixers.

Gegarandeerd ontwerp

Vooruitgang in bouwtechnologie mag nooit ten koste gaan van veiligheid. Daarom is er reeds vele jaren onderzoek verricht voor de Cobiax technologie die ondertussen een internationaal aanvaarde bouwmethode is geworden. Bouwbedrijven, ingenieurs, architecten en bouwheren kunnen erop vertrouwen dat ze zullen genieten van de vele voordelen van de Cobiax holtevormers, zonder het minste risico voor het structureel ontwerp.

Architecten

De Cobiax voordelen

De Cobiax voordelen voor architecten

Grotere ontwerpvrijheid

Cobiax holtevormersystemen laten grotere overspanningen toe. De architect bevrijdt zich van statische beperkingen en kan ontwerpen met meer vrijheid.

Dunnere vloeren en wanden

Het totale gebouw kan lichter en slanker ontworpen worden. Dat komt niet enkel het esthetische ten goede), maar zorgt ook voor materiaalbesparing.

Minder kolommen

Door het lagere gewicht van de Cobiax vloeren zijn minder kolommen nodig. Extra ruimtes worden mogelijk met alle voordelen van esthetiek en flexibel gebruik.

Profilering

Bouwen met Cobiax betekent altijd het engagement voor nieuwe, toekomstgerichte oplossingen die bijdragen aan materiaalbesparing en duurzaamheid. Het is dan ook logisch dat gebouwen die de Cobiax technologie bevatten internationale prijzen ontvangen. Architecten onderstrepen door het ontwerpen met Cobiax duidelijk hun innovatievermogen en hun engagement voor eigentijds, modern bouwen.

Bouwheren

De Cobiax voordelen

De Cobiax voordelen voor bouwheren

Kostenreductie

Vloeren, wanden, kolommen en funderingen kunnen geoptimaliseerd worden door de lagere lastenafdracht. Ze zijn lichter, kleiner gedimensioneerd en daarmee dus ook goedkoper.

Sneller bouwen

Oplossingen met balken vragen tijdsintensieve tussenstappen tijdens het bouwproces. Met de Cobiax technologie kunnen de typische balkconstructies weggelaten worden. De bouwtijd daalt en het gebouw zal sneller afgewerkt kunnen worden.

Aanzienlijk verbeterde bruikbaarheid

Kolommen en balken beperken de indelingsmogelijkheden van ruimtes. Ze delen de ruimtes in afzonderlijke delen in of geven op zijn minste de esthetische indruk van een compartimentering. Cobiax-technologieën vermijden deze beperkingen – ze laten grote ruimtes toe die ook, indien nodig, volledig nieuwe gebruiksmogelijkheden bieden. Deze flexibiliteit biedt aanzienlijke economische voordelen voor de heroriëntering van de gebruiksruimte.

Hogere winstgevendheid

In veel gevallen zijn dankzij de dunnere vloerdiktes ook meer verdiepingen mogelijk. Daarnaast neemt de bruikbare oppervlakte toe door de dunnere wanddiktes en het ontbreken van kolommen. Al deze voordelen samen verhogen gevoelig de winstgevendheid van projecten.

Sociale en politieke reputatie

Bouwen met Cobiax levert een essentiële bijdrage aan het verminderen van de CO2-voetafdruk van een gebouw direct bij de oplevering (tot 20%). De primaire energiebehoefte is tot 22% lager dan die van een traditioneel ter plaatse gestorte massieve betonvloer. Alle Cobiax producten bestaan uit 100% gerecycleerd kunststof. Ook bij het afbreken van het gebouw wordt een milieuvriendelijke afvalstroom gegarandeerd. Gebouwen met Cobiax worden daarom regelmatig bekroond met internationale prijzen voor milieuvriendelijk bouwen.

Ingenieurs

De Cobiax voordelen

De Cobiax voordelen voor ingenieurs

Stabiliteit

Stabiliteitsberekeningen voor de vloeren en het hele gebouw zijn veel gemakkelijker uit te voeren: de lagere massa vermindert het eigengewicht aanzienlijk.

Vormvastheid

Het verminderde gewicht zorgt voor een lagere doorbuiging van de vloeren waardoor het gebouw veel beter haar vorm behoudt.

Slankere bouwelementen

Het verminderde gewicht laat toe om dunnere, elegantere bouwelementen te gebruiken.

Minder grondwerken en fundering

De lagere vloergewichten zijn voordelig voor het ontwerp van de fundering en de ondergrond. De fundering moet minder gewicht dragen en kan daardoor kleiner worden ontworpen; de funderingen kunnen kleiner worden gedimensioneerd of soms volledig worden weggelaten (zoals paalfundering).

Vereenvoudigde controle voor aardbeving

Met Cobiax holtevormervloeren is de controle voor aardbevingen eenvoudiger: de lagere (bewegende) massa is dynamisch toleranter dan een conventioneel ontworpen gebouw.

Bouwbedrijven

De Cobiax voordelen

De Cobiax voordelen voor bouwbedrijven

Kortere bouwtijd

Met Cobiax vloeren kunnen in veel gevallen gecompliceerde balkoplossingen of voorgespannen vloeren vermeden worden. Dit scheelt een essentiële tussenstap tijdens de bouwfase; waardoor de planning beter beheerbaar wordt.

Minder materiaalgebruik

De hoeveelheid beton voor de vloeren kan tot 35% minder zijn, evenals de materiaalkosten.

Eenvoudige verwerking

Alle Cobiax producten zijn eenvoudig te installeren. De Cobiax CLS-technologie vermindert in een bijzonder grote mate de hoeveelheid wapening.

Minder werfverkeer

Door de lagere betonbehoefte zijn er tot 35% minder leveringen nodig. Dit bevordert niet alleen het bouwproces, maar vergroot ook de acceptatie van het bouwproces door omwonenden en instellingen.

Nieuws

Alle nieuwigheden uit de bouwwereld
Bredere visies als verplichting
Cobiax is meer dan een merk. Het motto „Bredere visies“ gaat verder dan de mogelijkheden die moderne vloertechnologieën bieden. Het is een principe van meer speelruimte voor mensen in de gebouwen waarin ze leven en werken.
Lees meer

Nieuwsbrief

Nooit meer iets missen? Hier kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Cobiax nieuwsbrief.

Deel van iets groter worden?

Jobs en carrièremogelijkheden bij de innovatiekampioen.

Vacatures