COBIAX | Van bij het begin tot nu
Geschiedenis

Van bij het begin tot nu

Cobiax heeft vanaf het begin de geschiedenis van de holle vloeren bepaald. Tegenwoordig is de vaak gepatenteerde en uitstekende Cobiax-technologie de maatstaf als het gaat om hedendaags, modern design, duurzame gewichts- en CO2-reductie en veilig bouwen.

Het idee van holle vloeren is ontstaan in de oudheid. Op dat moment wisten de ontwerpers al dat massief bouwen te veel gewicht aan de constructie zou toevoegen en grote overspanningen belemmert.

Het eerste voorbeeld van niet-massief bouwen in historische tijden was het Pantheon in Rome; “Cassettes” in de plafondconstructie verminderen het totale gewicht – de overspanningen van het plafond kunnen royaler worden ontworpen. Het niet-massieve principe wordt dan ook gebruikt in de middeleeuwen en tot in de moderne tijd als het gaat om grotere gebouwen.

Halverwege de jaren negentig kwam het idee van holle vloeren weer naar voren.Het gebruik van kunststof holtevormers maakte een “echte” holtevormer-bouwwijze mogelijk.

1998
Het Instituut voor betonconstructies van de Technische Universiteit van Darmstadt, gefinancierd door Gottfried Hofmann / Bubble-Deck AG, toonde een speciale wetenschappelijke interesse in deze nieuwe mogelijkheden. Eind jaren negentig werd begonnen met het onderzoek naar het dragende vermogen van twee-assige gewapende betonvloeren met geïntegreerde bolvormige holtevormers. Vergeleken met de eerder gebruikte rechthoekige elementen of kubusvormige holtes hebben deze holtevormers het voordeel dat ze voldoende biaxiaal draagkrachtig zijn zonder extra dwarskrachtwapening.

Focus op een biaxiaal stabiele draagkrachtige X-zone (als het overblijvende betonnen massief deel tussen de holtevormers) zal de komende decennia de kern van de Cobiax-filosofie blijven.
2000 – 2004
De eerste proefprojecten documenteren de geschiktheid en duurzaamheid van de technologie. De producten werden continu doorontwikkeld.
2004
Technologie en producten krijgen hun huidige merknaam. Cobiax staat voortaan voor superieure holtevormertechnologie.
2005
De eerste serie producten zijn marktklaar: Pro-Line en Eco-Line. De holtevormers zijn geometrische bollen gemaakt van gerecycleerd kunststof.
2008
Als resultaat van intensief onderzoek en ontwikkelingswerk rond de X-Zone, presenteert Cobiax de Slim Line-producten. Ze zijn ellipsvormig en luiden een nieuw tijdperk in van holtevormervloeren: slankere vloerconstructies zijn nu ook mogelijk.
2010
De Cobiax Eco-Line krijgt DIBT-goedkeuring.

Cobiax ontvangt de Zwitserse milieuprijs voor het verminderen van de CO2-uitstoot door het aanzienlijk verminderen van het volume beton in de bouwsector. (De Zwitserse milieuprijs wordt slechts om de twee jaar uitgereikt. Er worden projecten toegekend die een technologie-, proces- of productgerichte innovatie op milieugebied vertegenwoordigen.)

De Slim Line wordt geoptimaliseerd als onderdeel van een ZIM-onderzoeksproject, gefinancierd door het Federale Ministerie van Economie en Technologie op basis van een opdracht van de Duitse Bundestag.
2013
De Cobiax Slim-Line krijgt DIBT-goedkeuring.

Cobiax ontvangt de Research Award for Sustainable Development van het Federale Ministerie van Onderzoek en Onderwijs (Top 3).
2015
De Heinze-Groep neemt Cobiax over.
2016
De Slim-Line Click is een aanvulling op het Cobiax-assortiment. De variant vereenvoudigt de installatie van de elementen en de wapening, verhoogt daarmee de veiligheid en verlaagt de inspectiekosten ter plaatse.

De productlijn ontvangt de bronzen Architects Darling Award.
2018
Cobiax presenteert haar nieuwe marktpositie met een nieuw logo en een bijgewerkte website. Hiermee versterken we onze positie als technologie- en marktleider in holle vloersystemen voor duurzame vloerconstructies.

De EcoLine wordt Cobiax EL. De SlimLine wordt in uitvoeringen Cobiax SL.
2019
Cobiax presenteert een nieuw ontwikkeld en gepatenteerd product, Cobiax CLS. Het is het resultaat van verder onderzoek en het zoeken naar een ideale X-zone in combinatie met maximale installatie- en logistieke eigenschappen. Hoewel de buitenste CLS-vorm rechthoekig is, vormen deze holtevormers ook ellipsvormige holtes in de betonconstructie en blijven ze trouw aan de Cobiax-filosofie.

Cobiax presenteert deze productlijn op Bau 2019. CLS staat voor Concrete Lightweight Structures. Het structuurgevende lichtgewicht constructie-element voor gewapende betonvloeren sluit niet alleen naadloos aan bij de eerdere Cobiax-voordelen, maar maximaliseert ze ook op vele manieren.

Cobiax CLS is een mijlpaal in de ontwikkeling van holtevormertechnologie - de holtevormers zijn uiterst eenvoudig te monteren en gemakkelijk te vervoeren.

Nieuws

Alle nieuwigheden uit de bouwwereld

Leiderschap

Ledere baanbrekende ontwikkeling komt er door visionairs die theoretische mogelijkheden ombouwen tot betrouwbare technologie. En sterke mensen die de kracht hebben om de grenzen van het onmogelijke om te buigen.

Jörg Tilmes

Zaakvoerder

Volkmar Wanninger

Zaakvoerder

Georg Miedzik

Zaakvoerder
Bredere visies als verplichting
Cobiax is meer dan een merk. Het motto „Bredere visies“ gaat verder dan de mogelijkheden die moderne vloertechnologieën bieden. Het is een principe van meer speelruimte voor mensen in de gebouwen waarin ze leven en werken.
Lees meer

Nieuwsbrief

Nooit meer iets missen? Hier kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Cobiax nieuwsbrief.

Deel van iets groter worden?

Jobs en carrièremogelijkheden bij de innovatiekampioen.

Vacatures