COBIAX | InterCity Hotel
2020

InterCity Hotel

5-zijdige uitdaging met 15 verdiepingen

Land projectDuitsland

Locatie projectHannover

Bouwheer bauwo

Architect Böge Lindner K2 Architekten

Structureel ingenieurLSM Ingenieure für Tragwerksplanung

BouwbedrijfW. Markgraf

Het IntercityHotel in Hannover-Ost is een bijzonder hotel: de plattegrond is vijfhoekig; er is slechts één rechte hoek. Dat alleen al is een uitdaging; de grotere uitdaging is echter de wens voor verschillende gebruiksconcepten voor de verschillende verdiepingen. Om een zo groot mogelijke variabiliteit te bereiken, mogen zo weinig mogelijk kolommen de ruimte-indelingen beperken.

Voor het IntercityHotel zijn op de begane grond een receptie en een bar gepland, op de eerste verdieping een restaurant en op de tweede verdieping conferentiezalen; alleen vanaf de vierde verdieping zijn uitsluitend hotelkamers gepland en zijn de plattegronden navenant identiek. Kolommen zouden dus mogelijk zijn op de bovenste verdiepingen, maar op de onderste verdiepingen zouden ze storen.

Cobiax heeft nu overspanningen van 8 m mogelijk gemaakt in een enkel-velds-overspanningen. (In andere gevallen laat de technologie zelfs overspanningen tot 20 m toe.) De vloeren kunnen variabel worden gebruikt en zelfs in de onderste verdiepingen zijn de mogelijkheden niet beperkt door kolommen.

Minder gewicht

Meer gebruiksmogelijkheden

Naast de gewenste variabiliteit in het gebruiksconcept van de verschillende vloeren zijn gewichtsoverwegingen bepalend voor het gebruik van de Cobiax-holtevormersystemen: Bij massieve betonplaten zouden aanzienlijk meer palen nodig zijn geweest voor de paalfundering.

De Cobiax-vloeren zijn zo licht dat tien van de 18 m lange boorpalen konden worden bespaard – de holtevormertechnologie resulteert in een belastingreductie van het hele gebouw van ongeveer 15.000 kN.

Intelligente constructie

De voordelen voor het milieu

De economische en esthetische redenen voor het gebruik van Cobiax zijn overtuigend, maar ook de bijbehorende aspecten zijn verheugend: de dikte van de vloer werd teruggebracht tot 30 cm (in vergelijking met de 32 cm die anders nodig is) en door het verminderen van de benodigde hoeveelheid beton (- 403 m3 ) werd ook ongeveer 85 ton CO2 bespaard.


Beelden: © bauwo Grundstücksgesellschaft mbH

Toegepaste productlijn

Cobiax SL

De modulaire productlijn voor internationaal gebruik dankzij de technologie van de halve schalen. Deze productlijn laat efficiënt transport en een eenvoudige montage toe.

Lees meer.

Meer projecten

2024

MTW aan de Universiteit van Ulm

Ulm

In een nieuw onderzoeksgebouw van 73 miljoen euro en met 5000 m2 vloeroppervlakte zullen onderzoekers uit de geneeskunde en de natuurwetenschappen vanaf 2024 hun expertise kunnen bundelen.

Lees meer.
2024

Basisschool Senftenauerstraße

München

Een moderne basisschool voor leerlingen van zes klassen wordt gebouwd met duurzame Cobiax holtevormer technologie.

Lees meer.
2024

Opvallend gebouw in het centrum van Athene

Athene

Woongebouw van acht verdiepingen met een breed scala aan winkels op de begane grond.

Lees meer.
2024

Hertipark

Brunnen

Op het voormalige industrieterrein wordt een service- en logistiek gebouw gebouwd als een moderne bovenbouw met een breed scala aan gebruiksmogelijkheden.

Lees meer.
2023

Audimax Universiteit van Heidelberg

Heidelberg

In het midden van de campus, open aan alle kanten en duurzaam gebouwd met Cobiax.

Lees meer.
2023

Administratiegebouw voor de Duitse Bundestag

Berlijn

In Berlijn wordt een administratiegebouw voor de Bondsdag gebouwd. Veel glas vergt weinig gewicht. Cobiax was de logische keuze.

Lees meer.
2023

ProSiebenSat.1 New Campus

Unterföhring

Duurzaamheid op zijn best: LEED-certificering in goud

Lees meer.
2023

Nieuw hoofdkantoor Raiffeisenbank

Savosa

State-of-the-art duurzaamheidscriteria door Minergie-Eco certificering.

Lees meer.
2023

Tbilisi Medisch Centrum

Tbilisi

Het multifunctionele centrum is een groot complex project en omvat, naast het ziekenhuisgebouw, een expositiehal, een bibliotheek en een café.

Lees meer.
2023

Appartementsgebouwen met ondergrondse parkeergarage

Esslingen

Nog een perfecte match tussen architectuur en Cobiax: de karakteristieke, brede uitkragende balkons konden alleen efficiënt worden gerealiseerd dankzij de gewichtsreductie van de Cobiax holtevormers.

Lees meer.
2023

Tentoonstellingsruimte 5

Frankfurt am Main

Conferentiediensten opmerkelijk verbeterd – in een metalen jurk

Lees meer.
2023

Hafenpark Quartier Zuid

Frankfurt am Main

Direct aan de rivier de Main, naast het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank, wordt het “Hafenpark Quartier” ontwikkeld in het Eastend district van Frankfurt. Cobiax wordt ingeschakeld voor de bouw van de torens, die enkele honderden appartementen zullen bevatten.

Lees meer.

Nieuws

Alle nieuwigheden uit de bouwwereld
Bredere visies als verplichting
Cobiax is meer dan een merk. Het motto „Bredere visies“ gaat verder dan de mogelijkheden die moderne vloertechnologieën bieden. Het is een principe van meer speelruimte voor mensen in de gebouwen waarin ze leven en werken.
Lees meer

Nieuwsbrief

Nooit meer iets missen? Hier kan u zich inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Cobiax nieuwsbrief.

Deel van iets groter worden?

Jobs en carrièremogelijkheden bij de innovatiekampioen.

Vacatures