Land projectDuitsland
Locatie projectBonn
Architect Stefan Lippert Architekten
Structureel ingenieurR&P Ruffert
BouwbedrijfFritz Meyer
De VN-campus bevindt zich tussen het voormalige parlementsgebouw van de Republiek Bonn (“Langer Eugen”) en het Wereldconferentiecentrum Bonn (WCCB). De nieuwe uitbreiding met 17 verdiepingen en drie kelderniveaus is ontworpen voor 330 medewerkers. Met een vloeroppervlakte van slechts 680 m2, wat erg klein is voor een hoogbouw, hebben de planners de verstoring van de natuur en het milieu tot een minimum beperkt.
De Verenigde Naties hebben een zeer sterke focus op duurzaamheid. Het gebouw is ontworpen als een passiefhuis en het gebruik van natuurlijke energiebronnen komt ook tot uiting in de integratie van vier opvallende serres op verschillende niveaus van het gebouw. Ondanks de kleine footprint is er 12.000 m2 duurzaam geoptimaliseerde vloeroppervlakte gecreëerd.
De standaard vloerplaten bestaan uit vlakke gewapende betonnen platen met grote overspanningen, die zich uitstrekken tussen een gedecentraliseerde stijve kern en langs de rand ondersteund door gewapende betonnen kolommen De belangrijkste lastendaling wordt verzekerd door twee zichtbare kolommen in het midden.
Om slank te kunnen bouwen mocht het eigengewicht van de vloeren echter niet te hoog zijn. Daarom werd gebruik gemaakt van de gewichtsoptimaliserende holtevormersystemen van Cobiax. Om ervoor te zorgen dat de voor de klimaatregeling en de nutsvoorzieningen vereiste bouwdiensten geen afbreuk deden aan de hoogte en de flexibiliteit van het ruimtegebruik in de nasleep, werden alle leidingen in de Cobiax-vloeren geïntegreerd.
In totaal heeft het gebruik van de Cobiax-technologie de hoeveelheid beton die nodig is voor dit gebouw met ongeveer 240 m3 verminderd, waardoor de campus de hoogste NBB-waardering „GOUD“ heeft gekregen.
Hierdoor is ook de CO2-uitstoot met ongeveer 50 ton gedaald ten opzichte van de conventionele massieve betonconstructie; een aspect dat zeker heeft bijgedragen aan de inzet van de Verenigde Naties voor deze moderne bouwmethode.
Beelden: © Stefan Lippert Architekten
De modulaire productlijn voor internationaal gebruik dankzij de technologie van de halve schalen. Deze productlijn laat efficiënt transport en een eenvoudige montage toe.
Lees meer.Op het voormalige industrieterrein wordt een service- en logistiek gebouw gebouwd als een moderne bovenbouw met een breed scala aan gebruiksmogelijkheden.
Lees meer.Duurzaamheid op zijn best: LEED-certificering in goud
Lees meer.100.000 m2 kantoorruimte uitgebreid met Cobiax
Lees meer.Het bejaardencentrum aan de Mathysweg wordt verbouwd en wordt een open huis met uitstraling en centrumkarakter voor 121 bewoners.
Lees meer.Cobiax verhoogt de duurzaamheid van een ziekenhuisuitbreiding.
Lees meer.Op een centrale locatie in het centrum van de stad wordt een museum voor abstracte kunst gebouwd.
Lees meer.Cobiaxing in Tutzing: Het nieuwe hoofdkantoor van het IT-bedrijf
Lees meer.De bouw van een kinderdagverblijf als split-level type zorgt voor een compacte en economische constructie.
Lees meer.Deze ruimtes vereisen hoge overspanningen en lichtgewicht Cobiax-vloeren zorgen hiervoor. #widerscopes
Lees meer.Het Johanniter Hotel is het eerste inclusiehotel van Regensburg. Een hotel voor iedereen – comfortabel en zonder barrières.
Lees meer.Het nieuwe gebouw in Altdorf brengt een dienstgebouw direct aan het kantonale station dat nieuw is voor het kanton Uri.
Lees meer.Een historisch gebouw, hal 51, waarin ooit een gasopslag was gevestigd, wordt nu opgewaardeerd met een moderne architectuur van sierbeton. Het ambitieuze ontwerp vereist een lichtgewicht constructie. Een kerncompetentie van Cobiax.
Lees meer.